Obleky astronautů navrhne Prada

Prada Axiom Space

Obleky astronautů, kteří zamíří k Měsíci v rámci mise Artemis, pomůže navrhnout italská módní značka Prada. Informovala o tom agentura ANSA. Prada bude spolupracovat se společností Axiom Space, která má na vybavení astronautů kontrakt s americkým Národním úřadem pro letectví a vesmír (NASA). V rámci mise Artemis III, která se uskuteční nejdříve v roce 2025, by se měli lidé poprvé od roku 1972 vrátit na povrch Měsíce.

Textilní inženýři z Prady mají s kolegy z Axiom Space hledat nové materiály a technologická řešení, aby skafandry pro pobyt na Měsíci i obleky používané uvnitř lodi byly co nejpraktičtější a nejfunkčnější, citovala z prohlášení firem agentura Reuters.

První prototypy nových skafandrů představil Axiom Space už letos v březnu a ukázal jejich variantu v černé barvě s oranžovými, modrými a bílými linkami. Kvůli ochraně před extrémními teplotami ale obleky pro pobyt na povrchu Měsíce mají být tradičně bílé.

Skafandry, které v současné době nosí astronauti na misích na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), byly představeny přibližně před 40 lety. Vývoj nových vesmírných obleků se plánoval již dlouho, ale kvůli různým problémům se neustále odkládal. Mají poskytovat lepší ochranu před drsnými podmínkami ve vesmíru a lepší flexibilitu pro astronauty než ty předchozí.

TZ

Související příspěvky

Leave a Comment